En nostaligisk resa till Brunnsvik.

 

innehåller 73 bilder från LO skolan i Brunnsvik Några filmer bland annat min egen finns tillgängliga genom länk. För  att se filmerna klickar du på länkerna.

LO skolan i Brunnsvik bildades 1906 av Karl-Erik Forslund. Under hela denna tid fram till 2013 har den tjänat som utbildningscentrum för Arbetarrörelsen. Den stängdes 2013 på grund av tvister, bland annat av att huvudsgyddsonbudet stängde verksamheten genom påstådda felaktigheter i skolans mathantering. Arbetsmiljöverket hävde emellertid stängningen med anledning av att denna uppkommit på felaktiga grunder. Detta var emellertid kulmen och skolan flyttades till Borlänge. Den 5 juni 2013 var sista dagen för skolans verksamhet i Brunnsvik. 2015 inköptes alla byggnader av Ludvika kommun.

Jag har själv vid ett flretal tillfällen fått lärdom och kunskaper på Brunnsvik. På sjuttiotalet genomgick jag tillsamman med sjutton andra elever en lång utbildning i arbetsnarknadsjuridik i syfte att utbilda oss till ombudsmän. Initiativstagare till denna utbildning var Transportarbetareförbundets dåvarande ordförande Hans Eriksson. För min del anställdes jag 1974 som regional förbundsombudsman med placering i Örebro. Från 1977 och fram till min pension arbetade jag som ombudsman i Bohuslän-Dal med utgångsort i Uddevalla. 

De 80 bilderna som visas i detta bildspel är tagna med kameror av mycket god kvallitté, samt en duktig fotograf, vilket ger utmärkta, skarpa och tydliga bilder. Text förekommer i de flesta bilder. Se, läs och begrunda en av Arbetarröerlesens unika skapelser LO skolan Brunnsvik; en raritet som nu upphört men som inte borde skett. Dessutom visas en film med ett svep över hela skolan.

För mitt och Birgittas besök vill jag varmt tacka Ludvika Kommun; Brunnsviks nuvarande ägare för ett utomordentligt fint bemötande. Framför allt vänder jag och Bitgitta oss till Anneli Hammar som sköter anläggningen och är dess "Allt i allo". Anneli såg till att vi fick tillträde till hela anläggningen, blev insläppta inne i de anläggningar vi ville se. Tusen tack Anneli!

Film som visar en översikt över LO skolan Brunnsvikk Klicka här!

Se även "This is Brunnsvik. Filmen är fotograferad med drönare och är en fullträff. Engelskt tal. Klicka här!

Text, foto, film och upplägg Olle Wik.