Till kronan bland Sveariktes länder.

Det trevliga hotellet i Sunne centrum där Birgitta och jag övernattade.

Dags för en utmärkt fika vid Stamfrändemonumentet i Rottneros.

Skulpturer av bland annat Karl Eld och Karl Milles finns i Rottneros.

Gångväg till Herrgården.

Den pampiga herrgården i Rottneros ej att förväxla med Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Denna herrgård brann ned och den på bilfen uppfördes.

Praktfull rodedendoron i juni.

Efter all vandring i Rottneros tyckte Birgitta att det var dags för en paus.

Mårbacka herrgård, Selma Lagerlöfs vackra hem, som av en slösaktig far såldes på exekutiv auktion, men köptes tillbaka av Selma Lagerlöf. Hon levde åren 1858 till 1940 och fick som första kvinna Nobelpris i litteratur 1909. Hennes internationella genombrott va r böckerna "Jerusalem". som handlar om emigranter från Nås i Dalarna till Israel.

Ladugård m.m. tillhörande Mårbacka herrgård. Selma Lagerlöf drev även jordbruk med som mest 30 anställda som för det mesta gick med förlust, Selma sade "Jordbruket föder inte mig, det är jag som föder jordbruket". Hon hade råd, hennes böcker gav goda inkomster.

Geijersgården var tyvärr stängd för visning för tillfället. Den finns i Ransäter Munkfors kommun.

Erlandergården Ransäter. Guiden visade oss runt i skolsalen.

Tages far var folkskollärare och skolsalen var i nedre våningen, över bodde familjen Erlander.

En typisk skolsal från tiden runt 40 till 50 talet; kateder och orgel var legio.

Trots att jag en gång var svarvare och sett museer där gamla sådana funnits har jag aldrig sett något likande

Alla interiörer av Erlander familjens bostad visas på en film på denna hemsida Se den och lyssna på guiden!

Kanske den mest klassiska valaffisch som visats. ATP striden på femtiotalet.

Familjen Erlanders grav vid kyrkogården i Ransäter. Tage och Ainas grav är i mitten.

Ransäters nya kyrka.

Fridolf Rudin var en stor komiker föddes 1895 och avled 1935. Han var född och uppvuxen i Munkfors och avsikten var att han liksom fadern skulle bli skräddare, men så blev det inte.

Ove Clappson sköter museet och är själv en anlitad komiker. När jag och Birgitta var där fick vi en utmärkt guidning och berättelser av honom om Fridolf Rudin men även om Bosse Parnevik och Olle i Skratthult. Parnevik är född 1938 och lär vara i god vigör.

Någon skräddare som fadern blev inte Fridolf.

Fridolf Rudin samarbetade ofta med revymakaren Ernst Rolf, berättade Clapson, men hade problem med dennes häftiga humör.

Innan vi körde hem besökte jag min gamla kompis från Karlstads Taxi Sven Hertzberg.

Sommaren 2016 var jag och Birgitta på en intressant resa till Värmland. Vi besökte Geijersgården i Ransäter som tyvärr inte var öppen. Ett stenkast därifrån finns Erlandergården förre statsminister Tage Erlanders barndomhem. Där fick vi en utomordenlig personlig guidning. (se film).  Rotneros förstås med alla de vackra växterna och flera skulpturer av Karls Eld och Karl Milles. Fika vid Stamfrändemonumentet och natuligtvis det allra bästa: Selma Lagerlöfs Mårbacka med utmärkt guidning, mentyvärr ingen fotografering inne i herrgården. Besök i Munkfors och Fridolf Rudinmuséet även där med utmärkt personlig guidning. Övernattning i Sunne. På hemvägen passade vi på ett titta in till min gamle kompis från min tid på taxi i Karlstad, Sven Hertzberg som faktiskt körde droska i 56 år. Här följer ett digert bildssvep övernågra av Värmlands mest besökta platser.

Video Erlandergården. Klicka!

Hör Jussi Björling sjunga Ack Värmland du sköna!

HörAdolf Fredriks musikkör sjnga Ack Värmlans du sköna.