Dalslands Kanal

En sommar utan en resa på Dalslands Kanal är enligt min uppfattning ingen riktig sommar. I strålande solsken måndagen den 14 augusti 2017 beslöt vi oss för att resa på denna storslagna sjötur. Resan gick med bil till Bengtsfors där M/S Storholmen avgick 9,50. Denna sjötur går från Bengtsfors till Håverud. Där finns också resan största upplevelse, nämligen färden över den världsberömda akvededukten (vattenbro). Du kan själv på en lyckad film som jag länkar till följa färden från båtens för där jag filmade. Ytteligare några korta filmklipp finns så du i rörliga bilder kan få upplevelsen över denna fanstastiska vattenväg som nästa år fyller 150 år.

Dalslands kanalsystem anses börja i norra änden av Stora Le som är Svceriges 19:de sjö i storlek tillsamman med Foxen som den är förbunden med. Genom slussning i Lennartsfors kommer man ut i en annan stor och långsmal sjö nämligen Lelången, Den slutar i Bengtsfors och genom älvar sjöar och grävd kanal når man slutligen änden av kanalsystemet som är Köpmannebro och där tar Europas största sjö utanför Ryssland över. Vänern alltså, Vill man fortsätta till havet går det bra genom Göta Älv. Att åka denna sträcka rekommenderas, men räkna med att det tar tid.

Några av bilderna är regniga det beror på att ett fåtal bilderär inlagda från ett annat år.

Se den fantastiska inseglingen mot resans störste begivenhet Akvedukten i Håverud. Se fortsättningen genom Dalslands sjösystem till vacker musik.  Slutmålet är Europas största sjö sjö utanför Ryssland, nämligen Vänern.

Efter min film länkas denna med en för mig okänd film. De är inte önskvärda, men jag kan tyvärr inte ta bort dem. Ibland är de bra iblannd skräp.

Klicka här!

Färden går vidare. Klicka här.

Ut ur slussen Klicka här!